Tuesday, November 3, 2009

Sfantul Gheorghe omorand balaurul - Icoana pe lemn

8 comments:

Anonymous said...

Frumoasa pictura, te felicit, chiar ai talent draga mea.

Adelina said...

Superbă!

RA said...

e foarte frumoasa. imi place rosul asta de numa' :) imi spui te rog cine e regele ce il tine legat pe balaur si are o cheie in mana?

Anne said...

subscriu la cele zise de fete :)

F said...

Buna,am trimis invitatie pentru a te face publisher si pe 100ro.blogspot.com,as fi incantat daca ai accepta si ti-ai expune articolele si pe acel blog.Bafta in continuare!

Alinadel said...

@Raluca In credinta populara Sf. Gheorghe este asociat adesea cu omorirea balaurului. Aceasta legenda dateaza din secolul XII si una din variantele sale este "Legenda Aurea".
Se povesteste cum un balaur imens si feroce a aparut langa orasul Selena din Lybia. Locuitorii trebuiau sa-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar cand nu au mai avut oi, balaurul a cerut pe fata imparatului. Atunci a aparut un viteaz crestin care s-a oferit sa rapuna balaurul.
In unele icoane timpurii fata imparatului este infatisata in gura balaurului, in timp ce un viteaz cu o sulita se lupta cu acesta.
Dupa ce a strapuns balaurul cu sulita tinarul a dus-o pe printesa la palatul imparatului, care i-a oferit mana ei si jumatate din imparatie. Viteazul a refuzat spunand ca mai are multe alte lucruri de indeplinit in lupta sa pentru apararea bisericii si ajutorul saracilor si nedreptatitilor; apoi le-a spus ca numele lui este Gheorge si a plecat.

Misterul si legenda care invaluie pe Sf. Gheorghe nu vor dispare niciodata, la fel cum cauza sa nobila va genera intotdeauna admiratie si respect.
Poate cea mai corecta afirmatie despre el este aceea facuta de un ierarh din secolul V: "Numele Sfantului Gheorghe este onorat de credinciosii de pretutindeni, dar adevaratele sale fapte sunt stiute numai de Dumnezeu".
Sursa http://www.plasticsusa.com/ortho/sfghe.html

Alinadel said...

@ 100RO: Multumesc !

Unknown said...

Este foarte frumoasa icoana!Ai multe daruri!Bunul Dumnezeu sa ti le pastreze!
Cu drag,
Mihaela V.